عطاری بهار

غذای سوخته و برشته نخوریم

عطاری بهار
شما هم بارها شاهد بوده‌اید که بعضی افراد، علاقه مفرط به خوردن ته‌دیگ، نان یا سیب زمینی برشته دارند البته نمی‌توان خوشمزه بودن غذاهای برشته را نادیده گرفت، اما هشدار مکرر کارشناسان، گویای آن است که افراط در مصرف این مواد غذایی، بدون شک تبعات زیادی برای سلامت دارد.اگر شما هم جزو آن گروه از افراد هستید که وقتی غذای برشته می‌بینید، دست از پا نمی‌شناسید و به دیگران مهلت خوردن نمی‌دهید، این گزارش را با دقت بخوانید و در انتخاب خود تجدیدنظر کنید.

افزایش کالری در غذاهای برشته

درباره گرایش برخی افراد به مصرف نان و سیب‌زمینی برشته یا سوخته اصلی در تغذیه وجود دارد و آن این است که هر چقدر روی یک ماده غذایی فرآیند بیشتر و عمیق‌تری انجام بگیرد، دو اتفاق برای آن ماده خوراکی می‌افتد؛ از یک طرف ارزش ویتامین‌ها و املاح آن به خاطر حرارت و اکسیداسیون کمتر می‌شود دیگر آن که تراکم کالری در آن ماده غذایی بالاتر می‌رود. درجه حرارت بالا و طولانی بودن مدت زمان پخت، نه‌تنها باعث تولید مواد مضر و کاهش مواد مغذی در غذا می‌شود بلکه حتی میوه‌ای که خشک می‌شود، با وجود کاهش مقدار ویتامین C کالری آن افزایش می‌یابد. آبمیوه نسبت به میوه وزنش کاهش و کالری اش افزایش می‌یابد.

این یک قانون کلی است هرچه در تهیه غذا، آب، زمان و روغن کمتری استفاده شود، مواد مغذی کمتری از بین خواهد رفت.

مصرف نان برشته برای چه کسانی مفید است؟

به گفته کارشناسان، برشته خوردن نان، سیب‌زمینی، ته‌دیگ و غلات از آن نظر مضر است که ماده سمی به نام ماده آکریل‌آمید در آنها تولید می‌شود، به گونه‌ای که در طولانی‌مدت می‌تواند یکی از دلایل ابتلای فرد به سرطان شود.

با وجود مضرات ذکر شده، استفاده از نان برشته برای افرادی که مشکلات گوارشی دارند، بسیار خوب و مناسب است. هضم نان برشته به شرطی که ترکیبات سوخته در آن به وجود نیاید، راحت‌تر است، چون ترشح اسید معده و آسیب‌های گوارشی کمتر و هضم پروتئین راحت‌تر می‌شود.

ترکیبات سوخته، محرکی برای ترشح اسید معده است که علاوه بر آسیب به جداره روده، باعث بروز سرطان کولورکتال (روده بزرگ و مقعد) می‌شود.

سیب‌زمینی، مضرتر از نان

سیب‌زمینی سرخ کرده و برشته، یکی از موادغذایی پرمصرف بخصوص در زمان تفریح بین ما ایرانی‌هاست کالری موجود در سیب‌زمینی قابل مقایسه با نان نبوده و بسیار بالاست،به لحاظ مضرات ناشی از برشته و قهوه‌ای شدن، هر دو در وضعیت مشابه قرار دارند.علاوه بر تفاوت کالری و بالاتر بودن میزان قندهای ساده در سیب‌زمینی نسبت به نان، میزان آکریل‌آمیدی که در سیب‌زمینی سرخ شده ایجاد می‌شود، بسیار زیاد است. بنابراین بهتر است، این فرآورده‌ زیاد مصرف نشود.

مشکل اغلب افرادی که از سیب‌زمینی سرخ کرده استفاده می‌کنند، این است که آن را به عنوان یک وعده غذایی مصرف می‌کنند و این خیلی مشکل‌ساز است. اگر قرار است سیب‌زمینی سرخ کرده مصرف شود، بهتر است قبل از آن وعده غذایی مصرف شده باشد.

مسمومیت سیستم عصبی

ورود مداوم آکریل‌آمید به بدن که در غذاهای گیاهی حاوی کربوهیدرات زیاد و مقدار پروتئین کم به واسطه حرارت بالا هنگام پخت تولید می‌شود، می‌تواند باعث مسمومیت سیستم عصبی
شود.

مصرف زیاد (سه تا چهار بار در هفته) غذاهای برشته حاوی آکریل آمید می‌تواند باعث افزایش ترشح اسید معده، یبوست، رفلاکس معده و در نهایت، افزایش ریسک ابتلا به سرطان‌های دستگاه گوارش شود.

ماده‌ای سمی که بر اثر حرارت تولید می‌شود

سازمان ملی غذای سوئد (NFA) و محققان دانشگاه استکهلم در سال 2002 اعلام کردند، آکریل آمید، یک ترکیب شیمیایی سمی و بالقوه سرطانزاست که در بسیاری از غذاهای آماده یا موادی که در درجه حرارت‌های بالا پخته می‌شوند، تشکیل می‌شود.

مطالعات سازمان سلامت کانادا نیز گویای آن است که این ماده شیمیایی در غلظت‌های زیاد در چیپس‌های سیب زمینی، بیسکویت، کلوچه، غلات صبحانه ای، نان و حتی قهوه دیده شده است. در میان غذاهای تست شده چیپس سیب‌زمینی و سیب زمینی سرخ کرده دارای بیشترین میزان آکریل‌آمید است و کمترین میزان در نان‌های نرم و غلات یافت شده است. سیب‌زمینی آب پز نیز فاقد این ماده است.

عادتی که سرطانزاست

مصرف روزانه نوشابه و سیب زمینی سرخ کرده، در میان برخی افراد به یک عادت تبدیل شده است که می‌تواند باعث ابتلای بدن به سرطان روده شود.مصرف سیب‌زمینی حداکثر به ماهی یک تا دو بار آن هم به مقدار بسیار کم باشد، ضمن آن که افراد حتما به میزان مصرف متناسب با وزنشان توجه داشته باشند.

امتناع از مصرف روغن‌های معمولی برای سرخ کردن

مواد غذایی سرخ شده طرفداران زیادی دارد. نکته بسیار مهمی که هنگام تهیه چنین غذاهایی باید به آن توجه داشت، استفاده از روغن‌های مخصوص سرخ کردنی است. استفاده از روغن‌های معمولی برای سرخ کردن آسیب‌زاست چرا‌که این روغن‌ها برای استفاده در درجه حرارت پایین تولید می‌شوند. به همین دلیل مقاومتشان در برابر حرارت نیز کم است و باعث تولید آکریل آمید می‌شوند. البته استفاده از این روغن‌ها برای سرخ کردن‌های ملایم با حرارت کم در موارد معدود، اشکال ندارد، اما باز هم بهتر است از روغن مایع مخصوص سرخ کردن استفاده شود.

برای ته‌دیگ، از نان و سیب زمینی استفاده نکنید

از خوردن نان برشته حاشیه پیتزا پرهیز کنید و آن را دور بیندازید. از نانوا تقاضا نکنید، نان را برایتان برشته کند. نان سوخاری، بیسکویت و کلوچه‌هایی خریداری کنید که رنگ روشن دارند.برای تهیه ته‌دیگ از نان و سیب‌زمینی نیز استفاده نکنید. هر چه رنگ این مواد به قهوه‌ای تیره نزدیک‌تر باشد، مضرات آن بیشتر می‌شود.

آیا مصرف ماء‌الشعیر باعث اضافه وزن می شود؟

عطاری بهار
ماءالشعیر یکی از نوشیدنی‌های پرطرفدار است که این روزها در بیشتر سفره‌ها دیده می‌شود. اما اینجا این سوال پیش می‌آید که آیا این نوشیدنی باعث اضافه وزن می‌شود؟ این مقاله را بخوانید.
ماءالشعیر از عصاره مالت یا جوانه جو به همراه رازک، مخمرها و آب گازدار که همان اسید فسفریک و دی اکسید کربن است تهیه می‌شود.

مالت حد واسط دانه جو است، بنابراین جزو ترکیبات کربوهیدرات محسوب می شود که در فرآیند تهیه ماءالشعیر تحت تخمیر قرار می گیرد.
طی فرایند تخمیر مقداری از این کربوهیدرات‌ها به کربوهیدرات‌های حد واسط شکسته می‌شوند که هضم و جذب آنها بسیار راحت است.
این مواد نیز همچون کربوهیدرات‌ها در بدن سوخته و انرژی تولید می‌کنند، بنابراین کالری قابل توجهی دارند.
در ماءالشعیر علاوه بر ترکیباتی چون قند مالتوز و مخمرها، ویتامین‌های B1،B2 ،B5 نیز وجود دارند که برای متابولیسم کربوهیدرات‌ها، روزانه به آنها نیاز داریم.
بنابراین ماءالشعیر بخشی از ویتامین‌های مورد نیاز روزانه بدن را تامین می‌کند.
بعلاوه این نوشیدنی حاوی 16 اسید آمینه ضروری مورد نیاز بدن است و در هر لیتر از آن، تقریبا 20 میلی‌گرم ویتامین C وجود دارد.
روش سنتی تهیه ماءالشعیر در طب قدیم
در این روش جوی پوست کنده را در آب ریخته و با شعله ملایم می جوشانند سپس آنر ا از روی حرارت برداشته و بعد از ته نشین شدن، آب سرخ رقیق بالای آن ماء الشعیر نامیده می شود.
از ماءالشعیری که به این روش تهیه می شود برای دفع سموم بدن، کاهش فشار خون، کاهش حرارت درونی، حرارت کبد، عطش مفرط و همچنین درمان زخم روده، درمان سل و سرفه‌های خشک استفاده می کنند.

روش صنعتی تهیه ماءالشعیر
در این روش ابتدا جو را به جو جوانه زده (مالت) تبدیل می کنند و پس از گرفتن جوانه و خشک کردن طی فرایندی از مالت، مایه ای تهیه می کنند که به آن آبجو گفته می شود.
مایع به دست آمده در این فرآیند الکلی است زیرا آبجو دارای مخمر بسیار فعالی است که در محیط مساعد الکل تولید می‌کند.
در مرحله بعد به روش تقطیر برحسب میزان الکلی که می خواهند در محصول باقی بماند از آن الکل زدایی می کنند.
معمولا در این قبیل نوشیدنیهایی که وارد کشورهای اسلامی می شود 0/5 درصد الکل وجو دارد.
طرز تهیه ماءالشعیر بدون الکل در داخل کشور (حذف تخمیر یا تخمیر محدود)
در ایران تخمیر محدود اعمال میشود و قبل از اینکه مایع به دست آمده الکلی شود به آن شوک حرارتی می دهند تا از الکلی شدن آن جلوگیری کنند.
در حقیقت آب جو دارای مخمری است که در محیط مساعد الکل تولید می کند. شوک حرارتی ایجاد شده باعث از بین رفتن مخمر می شود.
ماءالشعیر رایجی که در کشورمان مصرف می شود، اصلا آبجو نیست و در واقع یک نوشیدنی بر پایه مالت است.
چه مقدار از این نوشیدنی مصرف کنیم؟
به علت کمبود دریافت سبوس و ویتامین‌های موجود در سبوس غلات مصرف این نوشیدنی میتواند بخشی از نیاز به این ویتامین‌ها را تامین کند، به طور کلی مصرف متناسب و متعادل ماءالشعیر به جای نوشابه‌های گازدار دیگر توصیه می‌شود.
اما با توجه به اینکه این نوشیدنی کالری قابل ملاحظه‌ای دارد عادت به مصرف آن میتواند منجر به اضافه وزن شود و مصرف آن برای افرادی که دچار اضافه وزن هستند و یا کسانی که می‌خواهند وزن‌شان را کنترل کنند، باید محدود شود.
بعلاوه استفاده از ماءالشعیرها به دلیل دارا بودن مواد قندی زیاد، برای دیابتی‌ها توصیه نمی شود.
از طرف دیگر، با اینکه بخشی از گاز موجود در این نوشیدنی مربوط به فرآیند تخمیر است، اما بخش عمده گاز توسط کارخانه ها به صورت صنعتی اضافه می‌شود که عمده‌ترین آن گاز CO2 است.
اگر اسید فسفریک به کار رفته در این نوشیدنی زیاد باشد، میتواند موجب پوکی استخوان شود. بنابراین در افرادی که بیش از اندازه از این نوشیدنی استفاده می‌کنند، احتمال برداشت کلسیم از بدنشان بیشتر است و چنانچه به کمبود ویتامین D یا کمبود کلسیم نیز دچار باشند، مصرف ماءالشعیر احتمال بروز مشکلات استخوانی را در آنان بسیار افزایش می‌دهد.

عفونتی که با آرایش چشم می آید!

عطاری بهار
خانم‌ها! هنگام آرایش کردن با ملایمت با پلک رفتار کنید زیرا این قسمت از چشم مستعد به عفونت است و در صورت ایجاد التهاب، دچار بلفاریت خواهید شد. بلفاریت‌ التهاب‌ پلک است. در این شرایط غدد چربی نزدیک پلک دچار انسداد می‌ شود.این حالت واگیردار نیست و باعث آسیب‌ دیدگی دائمی و از دست دادن دید نمی‌شود اما اغلب یک مشکل مزمن است.

علایم‌ شایع‌ این مشکل چشمی عبارت‌ است از:

* قرمزی‌ و آب ریزش چشم
* ایجاد احساس وجود شن و سوزش چشم
* احساس چرب بودن پلک‌ها
* خارش پلک
* قرمزی و ملتهب بودن پلک
* پوسته‌ پوسته شدن اطراف پلک
* دلمه بستن روی چشم هنگام بیدار شدن از خواب
* چسبندگی پلک
* پلک زدن مکرر
* حساسیت به نور
* ریزش یا رشد غیرعادی مژه

رعایت بهداشت برای بهبود این وضعیت بسیارمهم است. اگر با وجود رعایت نکات بهداشتی علایم ادامه یافت بهتر است به چشم پزشک مراجعه کنید.

اگرچه علل دقیق بروزاین مشکل چشمی مشخص نیست، اما می‌توان آن را با عوامل زیر ارتباط داد:

* عفونت باکتریایی
* شوره وپوسته سر وابرو
* انسداد غدد چربی پلک
* قرمزی صورت
* حساسیت به داروهای چشمی، محلول شست وشوی عدسی یا آرایش چشم
* شپش مژه

در صورت ابتلا به بلفاریت به ‌احتمال‌ زیاد دچار این مشکلات خواهید شد:

* ریزش مژه یا رشد غیرعادی آن

* مشکلات پوستی پلک

بلفاریت طولانی ‌مدت می‌تواند به اسکار پلک منجر شود یا این‌ که گوشه‌ های پلک به سمت داخل یا بیرون تا بخورد.

* التهاب روی پلک بر ترشح غدد اشکی موجود در چشم تاثیر می‌گذاردو درنتیجه استفاده از عدسی سخت می‌شود.

* به گل‌ مژه زدن مستعد می‌شوید

* مستعد به خشکی چشم یا آب ‌ریزش بیش‌ازحد از چشم می‌شوید. با ترشح غیرعادی چربی کثیفی تراکم پیدا می‌کند. این تراکم چربی می‌تواند به خشکی چشم یا آب‌ریزش بیش‌ازحد منجر شود.

* به نوعی عارضه تورم بدون درد پلک مستعد هستید؛ این مشکل ‌زمانی رخ می‌دهد که غدد چربی کوچک در گوشه پلک دچار انسداد شود.

* به دلیل بلفاریت به ‌طور مکرر دچار ورم ملتحمه می‌شوید.

با ملتهب شدن پلک براثر بلفاریت و سوزش منظم احتمال آسیب دیدگی قرنیه وجود دارد. تولید نشدن اشک می‌تواند فرد را مستعد به عفونت قرنیه کند.

عطاری بهار

مدیریت کردن بلفاریت:

چشم را به ‌طور منظم تمیز کنید از کمپرس آب گرم استفاده کنید تا پوسته‌های خشک‌شده به راحتی در بیاید. سپس با پارچه تمیز آغشته شده در محلولی از آب و شامپو چشم را تمیز کنید. برای هر چشم از پارچه جداگانه استفاده کنید.هنگام تمیز کردن لبه چشم، به‌آرامی پلک را تمیز کنید تا به قرنیه آسیب نرسد.پلک را با آب ولرم بشویید و با حوله تمیز، خشک‌ کنید.زمانی که پلک ملتهب است نباید از لوازم‌آرایشی چشم استفاده کرد زیرا می‌تواند وضعیت موجود را وخیم‌ ترکند و از طرفی باعث جذب آلاینده‌ها شود.

برای کاهش احتمال بروز خطر خشکی چشم از عدسی استفاده نشود.
برای رفع خشکی چشم از قطره چشم استفاده شود.

شایع ترین بیماری مقاربتی را بشناسید / تغییر رنگ ادرار خطرناک است

عطاری بهار

سوزش ادرار ، تکرر ادرار، خون در ادرار ، تغییر رنگ ادرار و در برخی موارد حاد تر تب و لرز ، درد در پهلو ها و درد عضلانی نشانه های عفونت های دستگاه تناسلی هستند و اگر زود درمان نشوند پیامد های جبران ناپذیری را به همراه دارد.

عفونت ادراری عارضه ای است که قسمت تحتانی (مثانه و مجاری ادرار) و قسمت فوقانی (کلیه و لوله ای که از کلیه به مثانه می رسد) دستگاه تناسلی بانوان را درگیر می کند .اگرعفونت در قسمت تحتانی دستگاه ادراری باشد عفونت مثانه و مجاری ادراری رخ داده است اما اگر عفونت به کلیه ها رسیده باشد عفونت دستگاه ادراری فوقانی را درگیر کرده است .البته عفونت های تحتانی در زنان شایع تر است و جز شایع ترین بیماری های مقاربتی قرار دارد لذا اگر سریع و صحیح درمان نشود باعث بروز عفونت های کلیوی و مشکلات جدی تر می شود .

 خانم ها نسبت به آقایان بیشتر دچار عفونت های ادراری می شوند چرا که طول مجاری ادرار خانم ها کوتاه تر است و نحوه آناتومی دستگاه تناسلی خانم ها بسیار با آقایان متفاوت است ،به عبارتی مجاری ادراری بانوان به مقعد نزدیک تر بوده به همین سبب شیوع این عارضه در خانم ها بیشتر از آقایان است علاوه بر آن خانم های یائسه به دلیل کاهش استروژن ، خانم های باردار به دلیل افزایش استروژن بیشتر در معرض ابتلا به عفونت های ادراری هستند البته لازم به ذکر است مردانی که دچار بزرگی پروستات هستند به دلیل تخلیه نادرست ادرار در معرض این عارضه نیز قرار دارند .

میکروبی که در عفونت ادراری دخیل است میکروبی است که گاهی از معقد وارد مجاری ادراری می شود و فرد را درگیر انواع عفونت ها می کند.قبل از مقاربت حتما بهداشت این ناحیه را رعایت کنند همچنین بهتر است از دوش به جای قرار گرفتن در وان برای استحمام استفاده کنند. خشک نگه داشتن ناحیه تناسلی بسیار از ابتلا به انواع بیمارهای تناسلی جلوگیری می کند .

سوزش ادرار ، تکرر ادرار، خون در ادرار ، تغییر رنگ ادرار و در برخی موارد حاد تر تب و لرز ، درد در پهلو ها و درد عضلانی شایع ترین نشانه ها تلقی می شود .افراد که تحت شیمی درمانی هستند ، دیابتی ها و سیگاری ها به دلیل پایین بودن سیستم ایمنی بدنشان در صورت ابتلا به عفونت به نوع حاد آن مبتلا می شوند و باید بستری و تحت درمان تزریقی قرار بگیرند .

عفونت های ادراری اگر به دستگاه تناسلی فوقانی برسد می تواند فرد را دچار اختلالات کلیوی و نارسایی کلیه کنند همچنین اگر بیمار درگیر رفلاکس ادراری شود نیز بیشتر در معرض ابتلا به نارسایی کلیه قرار دارد که در این مسئله کودکان بیشتر در معرض خطر قرار دارند .(رفلاکس ادراری : اگر ادرار از مثانه به مجاری ادراری نرود و برعکس به سمت بالا و هالب پیش رود ریفلاکس ادراری رخ داده است )

بله ، رنگ کدر و تیره نشان دهنده عفونت ادراری است همچنین قرمز و خونی بودن رنگ ادرار نیز نشانه خطرناکی است چرا که ممکن است فرد دچار سنگ کلیه و سرطان مثانه شده باشد .

 افرادی که دچار عفونت های ادراری مکرر می شوند باید به یک متخصص مراجعه کنند لذا نشاندهنده وضعیت مناسبی نیست زیرا ممکن است فرد دچار عفونت واژن و عفونت دهانه رحم شود که این موارد به خودی خود عارضه های جدی تری را به دنبال دارد .

همچنین این افراد باید در تغذیه شان بسیار دقت داشته باشند. از میوهای آب دار زیاد استفاده کنند ، دور غذاهای محرک (ادویه و فلفل ) را خط بکشند و روزی 8 لیوان آب میل کنند .  

در رابطه با مصرف خودسرانه انواع دارو ها برای درمان این عارضه به هیچ عنوان بانوان خودسرانه آنتی بیوتیک مصرف نکنند زیرا مقاومت سیستم ایمنی بدنشان به آنتی بیوتیک ها بالا می رود و درمان را دشوار می کند .بهتر است به جای خود درمانی های ناصحیح نیم ساعت یکبار آب بنوشند و از خوردن غذای محرک اجتناب کنند تا میکروبی که وارد بدنشان شده است دفع شود.

به بانوانی که دچار عفونت های مکرر ادرار می شنود بسیار توصیه می گردد پس از هر بار دستشویی رفتن حتما خود را با پارچه های نخی و یا گاز استریل خشک کنند و تا حد امکان از دستمال های کاغذی کمتر استفاده کنند چرا که دستمال کاغذی به خودی خود فرد را دچار عفونت ادراری می کند لذا در صورت مصرف زیاد ، این عارضه شدید تر می شود همچنین تاکید می کنم بانوان از لباس زیر نخی و گشاد استفاده کنند تا درصد ابتلا به عفونت را پایین بیاورند .

شایع ترین عفونت بارداری عفونت کلیه است و معمولا خانم های بارداری که درگیر این بیماری می شوند باید سریعا بستری شوند لذا ممکن است مشکلات تنفسی و زایمان زودرس را برای مادر به همراه داشته باشد . تغییرات هورمونی که در طول بارداری اتفاق می افتد سطح پروژسترون را افزایش می دهد و مجاری ادراری گشاد شده و ادرار جمع می شود و درصد ابتلا به عفونت های کلیوی افزایش میابد و علاوه بر آن سیستم ایمنی بدن در زنان باردار پایین است و بیشتر مستعد درگیری با انواع عفونت ها هستند به همین دلیل به زنان باردار هشدار داده می شود تا در صورت مشاهده هرگونه علائم عفونت ادراری به پزشک مراجعه کند .

 زنان باردار ، کودکان ، مردان مسن ، افراد سیگار و قلیانی بیشتر از سایرین در خطر ابتلا قرار دارند .نوزادان پسر سریع ختنه شوند . والدین شب ادراری در کودکان را جدی بگیرند چرا که می تواند زمینه ساز رفلاکس ادراری شود .زوجین در هنگام مقاربت حتما بهداشت را رعایت کنند .