عطاری بهار

نوشابه‌ها و شایعه‌ها

عطاری بهار

این روزها خبری در فضای مجازی دست به دست می‌شود که صدای متخصصان تغذیه را درآورده است؛ خبری که از متخصصان دانشگاه‌هاروارد نقل قول شده و مصرف نوشابه را آن‌قدرها هم که گفته شده، مضر نمی‌داند!

بد نیست بدانید، بعد از بررسی تمام وبسایت‌های معتبر، حتی یک خبر موثق مبنی بر بی خطر بودن نوشابه گازدار پیدا نشد و بالعکس بر اساس آخرین بررسی متخصصان واقعی‌هاروارد، مصرف مداوم این نوشابه‌ها طول عمر افراد را به طور میانگین 5/4 سال کاهش می‌دهد. به بهانه این خبر جعلی به شایع ترین باورهای نوشابه‌ای و صحت و سقم آنها می‌پردازیم.

نوشابه‌های مشکی از دیگر نوشابه‌ها زیان‌آورترند

این باور کاملا درست است. هر چند میزان ضرر نوشابه‌ها را رنگشان تعیین نمی‌کند،‌ ولی نوع مشکی در مقایسه با نوشابه‌های دیگر مضرتر است، چون اسیدفسفریک بیشتری دارد و مزه تیزی که به دنبال نوشیدن این نوشابه احساس می‌کنید، ناشی از همین اسیدهاست. یادتان باشد، اسیدفسفریک، مانع جذب کلسیم در بدن می‌شود و دقیقا به همین دلیل، متخصصان تغذیه مصرف نوشابه را با خطر ابتلا به پوکی استخوان
مرتبط می‌دانند.

کالری هر بطری نوشابه، معادل کالری 20‌قاشق شکر است

این موضوع کاملا درست است. هر بطری نوشابه به‌طور متوسط، 20 قاشق چایخوری شکر دارد و مصرف این مقدار شکر، باعث افزایش کالری دریافتی و در نتیجه ایجاد چاقی می‌شود. در عین حال، تحقیقات نشان داده است،‌ مصرف یک قوطی نوشابه در روز، خطر چاقی را در کودکان تا 60 درصد افزایش می‌دهد و به همین دلیل،‌ بشدت در معرض مشکلات قلبی - عروقی، دیابت و فشار خون بالا قرار می‌گیرند.

اگر گاز نوشابه را قبل از مصرف بگیرید، دیگر خطرناک نیست

گاز کربنیک، همان ماده‌ای است که در ترکیبات نوشیدنی‌های گازدار وجود دارد و راز اصلی خوشمزگی آنهاست اما بر خلاف باور عموم این گاز با به هم زدن نوشابه از بین نمی‌رود و نه تنها باعث بروز نفخ و مشکلات گوارشی می‌شود بلکه مشکل رفلکس معده و مری را تشدید می‌کند. pH نوشابه‌های گازدار بین 5/2 تا 5/3 است که باعث اسیدی شدن معده خواهد شد. این در حالی است که در دستگاه گوارشی فقط معده قادر به مقاومت در برابر چنین محیط اسیدی است،‌ اما دیگر اعضای سیستم گوارش مثل گلو و مری در پی مصرف نوشابه گازدار، دچار اختلال می‌شوند.

اگر گاز نوشابه خطرناک است، دوغ گازدار هم نوشیدنی سالمی نیست

این یک باور غلط است. گاز موجود در دوغ‌ها گاز کربنیک نیست. این گاز در اثر تخمیر قند لاکتوز در شیر یا دوغ به وسیله میکروارگانیسم‌ها به وجود می‌آید که حالت اسیدی ندارد. پس مثل نوشابه گازدار مضر نیست.

نوشابه بدون قند بخورید تا سلامتتان به خطر نیفتد

نوشابه بدون قند یا به اصطلاح رژیمی قند ندارد و باعث اضافه وزن نمی‌شود، اما این موضوع به معنی بی خطر بودنش نیست. این نوشیدنی‌ها حاوی شیرین‌کننده مصنوعی به نام آسپارتام هستند. بحث و بررسی در مورد این شیرین‌کننده همچنان ادامه دارد اما خبر بد این که سرطانزا بودن آسپارتام در صورت مصرف طولانی‌مدت توسط محققان ثابت شده است.

وقتی حوله‌ها کثیف‌تر از آن چیزی هستند که فکر می‌کنید!                    عطاری بهار

افراد بسیاری به طور کامل دست های خود را شستشو نمی دهند. از این رو هنگامی که دست‌های خود را با حوله خشک می‌کنند، در حقیقت باکتری را به مکانی منتقل می‌کنند که احتمال رشد آنها زیاد است.
((حوله‌های کثیف می‌توانند میزبان انواع  مختلفی از میکروب‌ها بوده و با گسترش بیماری‌های عفونی ارتباط داشته باشند)). به گفته کارشناسان شما نمی‌توانید حوله‌های خود را ۱۰۰ درصد عاری از میکروب کنید اما می‌توانید با شستشوی منظم مهم‌ترین آنها را از بین ببرید.

حوله‌ها دام‌های باکتریایی خوبی هستند زیرا هر زمان که از آنها استفاده می‌کنید، باکتری‌های پوست و هر میکروب دیگری که حمل می‌کنید را به سطح آنها انتقال می‌دهید. بیشتر این میکروب‌ها هیچ‌گونه اثرات سلامت منفی ندارند زیرا از شما ناشی می‌شوند. به گفته امیلی مارتین، استادیار اپیدمیولوژی در دانشگاه میشیگان، بدن ما برای زندگی در این محیط به همراه تمامی این میکروب‌ها سازگار شده است.

اما حوله‌ها محیطی عالی برای رشد باکتری‌ها و دیگر میکروارگانیسم‌ها فراهم می‌کنند زیرا آنها اغلب مرطوب، گرم و جاذب هستند و در حمام‌های تاریک آویزان می‌شوند.

به دلیل این که دست‌ها می‌توانند میکروب‌ها را از هر سطحی که با آن در تماس بوده‌اند، به حوله‌ها منتقل کنند، حمام به طور خاص یک مکان تهدیدآمیز برای حوله است. به گفته چارلز گربا، میکروبیولوژیست در دانشگاه آریزونا، دست‌ها می‌توانند با ارگانیسم‌های مدفوع، مانند باکتری کلی‌فرم، اشریشیا کلی یا حتی سالمونلا در تماس باشند.

افراد بسیاری به طور کامل دست‌های خود را شست‌وشو نمی‌دهند. از این رو هنگامی که دست‌های خود را با حوله خشک می‌کنند، در حقیقت باکتری را به مکانی منتقل می‌کنند که احتمال رشد آنها زیاد است. به گفته گربا، پس از دو روز، اگر صورت خود را با یک حوله دستی خشک کنید، احتمالا نسبت به این که دست خود را در یک توالت کرده و سیفون را بکشید، باکتری ای.کولای بیشتری روی صورت خود خواهید داشت.

حتی در خارج از خانه، حوله‌ها نشان داده‌اند که به گسترش عفونت کمک می‌کنند. در همین راستا، سوزان ویتیر، مدیر میکروب‌شناسی بالینی در مرکز پزشکی دانشگاه کلمبیا، نگرانی خود را درباره حوله‌هایی که مرطوب یا خیس باقی می‌مانند، ابراز داشته است.

این حوله‌ها می‌توانند مکانی خوب برای رشد و پرورش MRSA، عفونتی که به واسطه استافیلوکوک اورئوس مقاوم به آنتی‌بیوتیک شکل می‌گیرد، هستند. برخی افراد این عفونت را روی پوست یا در بینی خود حمل می‌کنند، بدون این که بیمار شوند اما مطالعات نشان داده‌اند که انتقال آن می‌تواند دیگران را آلوده کند. تیم‌های ورزشی، افرادی که لوازم خود را با یکدیگر به اشتراک می‌گذارند و تماس پوستی مکرر دارند، از آسیب‌پذیرترین افراد محسوب می‌شوند.

با این وجود، بعید است که با لمس یک حوله استفاده شده بیمار شوید. خطر بزرگ‌تر زمانی شکل می‌گیرد که یک بریدگی یا خراشیدگی روی پوست خود داشته یا دارای پوستی خشک باشید که می‌تواند به میکروب‌ها اجازه ورود به بدن را بدهند.

بهترین روش برای محافظت از خود شست‌وشوی منظم حوله‌های آشپزخانه و حمام است. به گفته گربا، حوله‌های حمام و دستشویی را باید پس از دو روز استفاده بشویید؛ به ویژه اگر در خانه کودک دارید. برای شست‌وشوی حوله‌ها از آب داغ و شوینده‌ای با اکسیژن فعال شده استفاده کنید تا حوله به طور کامل پاک شود.

اگر در خشک نگه داشتن حوله‌ها دقت داشته باشید می‌توانید مدت زمان بیشتری از آنها استفاده کنید. اگر حوله بین هر بار استفاده به طور کامل خشک شده باشد، احتمال انتقال باکتری‌ها از فردی به فرد دیگر تقریبا وجود نخواهد داشت اما در این شرایط نیز حداقل هفته‌ای یک بار باید حوله‌ها شسته شوند. اگر حوله ها بو گرفته باشند نیز نباید دیگر بیش از این مورد استفاده قرار بگیرند. 

با این 7 نشانه از حضور "قاتل نامرئی" باخبر شوید!

عطاری بهار
توانایی فرد برای تفکر روشن ممکن است تحت تاثیر تجمع مونوکسید کربن در خون قرار بگیرد، که به سردرگمی، اختلال در قضاوت، مشکلات حافظه و در برخی موارد، توهم منجر می شود.

مونوکسید کربن گازی بی رنگ، بی  بو، و بی مزه است که اغلب به عنوان «قاتل خاموش» شناخته می شود، زیرا این ویژگی ها تشخیص آن را دشوار می سازند.

مونوکسید کربن به واسطه سوختن گاز، چوب، پروپان، زغال چوب یا دیگر انواع سوخت از طریق پیشرانه های احتراقی، لوازم خانگی یا سیستم های گرمایشی تولید می شود.

در شرایطی که این منابع به طور معمول یک نگرانی محسوب نمی شوند، اما اگر خودرو در فضایی بسته در حال کار باشد، یا سیستم گرمایشی دچار نقص بوده یا از آن به درستی استفاده نشود، میزان مونوکسید کربن می تواند به سطوح سمی و خطرناک افزایش یابد، که مسمویت فرد یا افرادی که در آن نزدیکی قرار دارند را به همراه دارد.

هنگامی که بدن بیش از اندازه مونوکسید کربن تنفس کند، این گاز در خون جایگزین اکسیژن می شود. بدون اکسیژن، سلول ها در سراسر بدن می میرند، و فعالیت اندام ها متوقف می شود. هر ساله هزاران نفر در سراسر جهان جان خون را به واسطه تنفس گاز مونوکسید کربن از دست می دهند، از این رو آشنایی با نشانه ها و علائم اولیه مسمومیت با این گاز و دریافت کمک پزشکی اهمیت دارد.

سردرد مبهم

شایع‌ترین نشانه هشداردهنده اولیه مسمومیت خفیف با مونوکسید کربن یک نوع سردرد تنشی است. افرادی که مسمومیت با مونوکسید کربن را تجربه کرده اند، آن را به عنوان سردردی مداوم که در قسمت جلو سر احساس می شود و دردی مبهم را ایجاد می کند، توصیف می کنند.

سردردها به راحتی نادیده گرفته می شوند، از این رو هنگام مواجهه مداوم با آنها در یک محیط ثابت مانند خانه، محل کار، یا خودرو بهتر است این شرایط جدی گرفته شود. ممکن است با تغییر مکانی که نشت مونوکسید کربن در آن رخ داده است، احساس سردرد نیز به سرعت از بین برود.

عطاری بهار

ضعف عضلانی و سرگیجه

با جایگزینی مونوکسید کربن به جای اکسیژن در خون، که مرگ سلول ها را به همراه دارد، ضعف عضلانی می تواند شکل بگیرد. این شرایط ممکن است انجام فعالیت های روزانه مانند پیاده روی را چالش برانگیزتر نماید.

سرگیجه یکی دیگر از نشانه های هشدار دهنده اولیه مسمویت با مونوکسید کربن است. در موارد شدید، اگر مونوکسید کربن به میزان کافی تنفس شده باشد ممکن است به از دست دادن هوشیاری، از جمله غش کردن منجر شود.

حالت تهوع و استفراغ

نشانه های اولیه مسمومیت خفیف با گاز مونوکسید کربن اغلب شبیه به علائم مرتبط با آنفلوآنزا، مانند حالت تهوع، استفراغ و خستگی، به نظر می رسند. بر خلاف آنفلوآنزا، مسمومیت با مونوکسید کربن موجب دمای بالای بدن (تب) نمی شود. اگر چند نفر در خانه این نشانه های را تجربه می کنند یا با نشانه های دیگر که در این مطلب به آنها اشاره شده مواجه هستند، این می تواند افزایش نگرانی ها را موجب شود.

تنگی نفس

با تجمع مونوکسید کربن در خون، نشانه هایی ممکن است به طور قابل توجهی تشدید شوند. تنگی نفس یا تنفس سریع یکی از این نشانگرها است. اگر چند نفر با این نشانه مواجه شده اند باید توجه ویژه ای به آن داشته باشید.

به همراه تنگی نفس، فردی با مسمومیت مونوکسید کربن ممکن است احساس فشار یا درد در ناحیه سینه را تجربه کند. این درد در ناحیه سینه ممکن است با تندتپشی، تعداد بیش از 100 تپش قلب در دقیقه، همراه باشد.

گیجی و خواب آلودگی

توانایی فرد برای تفکر روشن ممکن است تحت تاثیر تجمع مونوکسید کربن در خون قرار بگیرد، که به سردرگمی، اختلال در قضاوت،مشکلات حافظه و در برخی موارد، توهم منجر می شود.

همچنین، مسمومیت با مونوکسید کربن ممکن است موجب احساس خواب آلودگی در فرد شود. افراد اغلب این نشانه را به عنوان عاملی نگران کننده در نظر نمی گیرند، که موجب به خواب رفتن و تداوم تنفس مونوکسید کربن تا زمان تشدید مسمومیت یا مرگ منجر می شود.

عطاری بهار

تاری دید

مغز تحت تاثیر کمبود اکسیژن قرار می گیرد و تاری دید یکی دیگر از نشانه هایی است که باید در زمینه مسمومیت با گاز مونوکسید کربن مورد توجه قرار داد. این نشانه کمتر شایع است و به طور معمول تنها در موارد شدید با تجمع مونوکسید کربن در خون شکل می گیرد.

در صورت تجربه مشکلات بینایی به ویژه همراه با دیگر نشانه هایی که در این فهرست به آنها اشاره شده است، دریافت کمک پزشکی باید در اولویت قرار بگیرد.

تشنج

در موارد شدید، مسمومیت با مونوکسید کربن ممکن است موجب تشنج شود، که به عنوان یک انفجار غیر قابل کنترل فعالیت های الکتریکی در مغز که اسپاسم های عضلانی را به همراه دارد، تعریف شده است.

از آنجایی که تشنج ها به طور معمول در شرایط نزدیک به مرگ رخ می دهند، کمک پزشکی باید به سرعت در اختیار فرد قرار بگیرد، اما متاسفانه ممکن است مسمومیت از مرز نقطه احیا عبور کرده باشد.

10 ماده غذایی که باعث سنگ کلیه می‌شوند

عطاری بهار
باید بدانید که برخی از مواد غذایی که روزانه مصرف می‌کنیم در صورت افراط می‌توانند باعث بروز سنگ کلیه شده و مانع از فعالیت درست کلیه‌ها شوند. در این مطلب شما را با مواد غذایی سنگ ساز آشنا می‌کنیم.

بدون شک می‌دانید که کلیه‌ها  چه نقش مهمی در ادامه ی حیات بدن دارند. این اعضای کوچک لوبیایی شکل وظیفه ی دفع ضایعات را بر عهده دارند. در واقع همین دو عضو کوچک واقع در دو طرف ستون فقرات روزانه 200 لیتر خون را تصفیه می‌کنند و دو چهارم ضایعات آماده برای دفع را از طریق ادرار از بدن خارج می سازند.

آنچه واضح است، کلیه‌های سالم برای سم‌زدایی و دفع ضایعات بدن لازم و ضروری اند. بنابراین باید به هر ترتیبی شده حواسمان به سلامت آن‌ها باشد. چون وجود هر نوع بیماری در این دو عضو حیاتی بدن را به زحمت می اندازد. باید بدانید که برخی از مواد غذایی که روزانه مصرف می‌کنیم در صورت افراط می‌توانند باعث بروز سنگ کلیه شده و مانع از فعالیت درست کلیه‌ها شوند. در این مطلب شما را با مواد غذایی سنگ ساز آشنا می‌کنیم. لطفا با ما همراه باشید.

قهوه زیاد

قبل از هر چیزی بگوییم که هر ماده ی غذایی مفید برای بدن لازم است. مشکل زمانی بروز می‌کند که دچار افراط شویم. مصرف به اندازه ی قهوه بدون شک برای بدن مفید خواهد بود اما زیاده روی در مصرف آن باعث بروز مشکلاتی می‌شود که کلیه‌ها نیز در امان نخواهند ماند. باید بدانید که مصرف افراطی کافئین به صورت چای یا قهوه می‌تواند باعث تشکیل سنگ کلیه شود. می پرسید چرا؟ به خاطر اینکه کافئین زیاد باعث دفع زیاد کلسیم از طریق ادرار می‌شود. علاوه بر این کافئین زیاد می‌تواند باعث بروز نارسایی کلیوی شود.

ریواس

اگر شما به طور ژنتیکی مستعد سنگ کلیه هستید باید از مصرف مواد غذایی حاوی اگزالات بپرهیزید. اگزالات جزو ترکیبات سنگ‌ساز است. ریواس نیز جزو آن دسته از سبزیجاتی است که حاوی میزان زیادی از این ترکیب بوده و می‌تواند خطر تشکیل سنگ کلیه را بالا ببرد.

شیرین‌کننده‌های مصنوعی

اگر مراقب تناسب اندام تان هستید و محصولات غذایی به خصوص نوشیدنی‌های رژیمی را در الویت رژیم غذایی خود گذاشته‌اید بیشتر حواستان را جمع کنید. اکثر افراد به سمت مصرف محصولاتی با شیرین‌کننده‌های مصنوعی می‌روند تا قند کمتری جذب کنند غافل از این که محصولات غذایی حاوی شیرین‌کننده‌های مصنوعی سلامت کلیه‌ها را به خطر می‌اندازد.

اگر عادت کرده‌اید که قهوه‌تان را با این شیرین‌کننده‌های شیرین می‌کنید یا حتی برای طبع انواع شیرینی‌جات از این شیرین‌کننده‌ها استفاده می‌کنید بهتر است بدانید که نتایج پژوهش‌های متعدد نشان می‌دهد مصرف زیاد و طولانی مدت شیرین‌کننده‌های مصنوعی عملکرد کلیه‌ها را با مشکل مواجه می‌کنند. بنابراین بهتر است به جای این نوع ترکیبات مصنوعی از عسل که یک شیرین‌کننده‌ی طبیعی و مفید است برای شیرین کردن نوشیدنی‌هایی مانند چای، قهوه یا شیر و غیره استفاده کنید.

استویا نیز یکی از آن شیرین کننده های طبیعی سالم است.

مصرف محصولات لبنی برای جذب هر چه بیشتر کلسیم و افزایش استحکام استخوان‌ها لازم و ضروری است. با این حال کلسیم زیاد برای افرادی که مستعد سنگ کلیه هستند مشکل ساز خواهد بود

گوشت قرمز

پروتئین‌های حیوانی به ویژه پروتئین‌هایی که به سختی از بدن دفع می‌شوند خطر تشکیل سنگ کلیه و آسیب به کلیه‌ها را بالا می برند. توجه داشته باشید که گوشت قرمز سرشار از پروتئین و همچنین اسید اوریک است و مصرف زیاد آن باعث تشکیل سنگ کلیه می‌شود.

ماهی ساردین

اگر از سنگ کلیه رنج می‌برید لازم است که مصرف مواد غذایی سرشار از پورین را کاهش دهید. ماهی ساردین حاوی میزان زیادی پورین است و مصرف زیاد آن به نفع شما نخواهد بود.

نمک

جذب میزان کافی سدیم (نمک) برای سلامت بدن لازم و ضروری است. با این حال مصرف زیاد آن و همچنین مصرف غذاها و مواد غذایی شور باعث احتباس آب در بافت‌های بدن می‌شود و کلیه‌ها را به خطر می اندازد. احتباس آب یعنی این که مازاد سدیم از بدن دفع نشده و در بافت‌ها تجمع کرده است.

نوشیدنی های گازدار

نوشیدنی‌های گازدار مانند نوشابه، نوشیدنی های انرژی زا و برخی از آب‌میوه‌ها خطر تشکیل سنگ کلیه را افزایش می‌دهند و احتمال بروز نارسایی کلیوی را نیز بیشتر می‌کنند. اگر با نوشیدن آب خالی مشکل دارید می‌توانید داخل آن میوه های ریز یا یک برش لیموترش بیندازید و میل کنید.

آب انار نیز یکی از آن نوشیدنی های مفید است که می توانید به عنوان یک نوشیدنی سالم استفاده کنید.

سبزیجات سبز رنگ

به گفته ی متخصصان سنگ کلیه به دلیل تجمع زیاد اگزالات کلسیم تشکیل می‌شود. افرادی که میزان این ترکیب شیمیایی در ادرارشان زیاد است بیشتر در معرض تشکیل سنگ کلیه قرار دارند. به همین دلیل اگر خودتان را مستعد سنگ کلیه می‌دانید از مصرف افراطی سبزیجات برگ سبز تیره مانند اسفناج خودداری کنید.

محصولات لبنی

مصرف محصولات لبنی برای جذب هر چه بیشتر کلسیم و افزایش استحکام استخوان‌ها لازم و ضروری است. با این حال کلسیم زیاد برای افرادی که مستعد سنگ کلیه هستند مشکل ساز خواهد بود. توجه داشته باشید که حذف کلسیم از برنامه ی غذایی توصیه نمی‌شود. اما برای جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه لازم است که کلسیم از طریق مصرف مواد غذایی روزانه و به میزان کافی نه زیاد تامین شود. مصرف مکمل کلسیم برای افراد مستعد سنگ کلیه توصیه نمی‌شود.

مواد غذایی فرآوری شده

مواد غذایی فرآوری شده مانند چیپس و غیره حاوی ترکیباتی نگهدارنده و مضر هستند که به عملکرد کبد و کلیه‌ها رحم نمی‌کنند. این ترکیبات آسیب رسان باعث تشکیل سنگ کلیه نیز می‌شوند.